Klubbilar | till 1959 |från 1960 till 1969 |från 1970 |bilder från klubbträffar |månadens bil |    
   
Hur WPC Sweden region föddes

WPC Norway var den första regionen som bildades utanför USA (1976) och den firade 25-års jubileum 2001. Och vad har detta med den svenska regionen att göra? Jo det var där som fröet till den Svenska regionen såddes redan 1980.

Vid den här tiden fanns det en handfull svenskar som var med i WPC Club men de kände inte till varandra. Thord Liljekvist berättar att han under våren 1980 fick en inbjudan till Norges sommarträff i Kongsberg. Han åkte dit och till sin förvåning så träffade han flera stycken svenskar där. Naturligtvis väcktes tanken att starta en Svensk region under träffen.

Här började det! WPC Norways sommarträff i Kongsberg 1980, till höger i bakgrunden syns några av de Svenska bilarna.

Thord började under hösten att prata med folk om att bilda en Svensk region och knöt många kontakter. Detta resulterade i att 1981 så anordnades det en Chrysler picnic vid Sundbyholms slott i Eskilstuna och 75 bilar kom. Redan då hade den Amerikanska klubben ca 50 medlemmar i Sverige. Träffen arrangerades tillsammans med hjälp av Chrysler Corporation Compact Club (CCCC) som såg till att det kom många 1960-62 Valiant och Lancers till träffen. Den klubben somnade dock in efter några år och många blev medlemmar i WPC.

Första inbjudningsträffen i Sundbyholm, Eskilstuna 1981, året innan klubben startade. info-tältet och några bilar.

Under våren 1982 så bildades WPC Club, Sweden Region och klubben fick sin första styrelse. Succéträffen vid Sundbyholm upprepades 1982 och även denna gång var CCCC med och arrangerade. Ett 80-tal bilar och ca 300 personer deltog på denna träff. I september detta år gavs det första numret av Mopar newsletter ut som bestod av fem A4-sidor. Vid slutet av 1982 hade klubben 78 medlemmar och 1997 var fortfarande 26 av dessa kvar när klubben firade 15 år. Nu inför 20-årsjubileet är 20 av dem kvar i klubben.

Klipp från Mopar newsletter Majnumret 97.

Nystartade WPC Club Sweden Regions första sommarträff i Sundbyholm, Eskilstuna 1982.

1983 så hölls sommarträffen på Skutbergets camping i Karlstad och kraftigt regn fick campingen att likna ett risfält. Bilarna sjönk ner i leran till fälgkanterna men till söndagen ordnades en grusplan fram att ställa bilarna på.

Ett par veckor efter den Svenska träffen var den Norska där det stora samtalsämnet var 1984 års sommarträff. USA klubbens president Sherwood Kahlenberg hade fått idén att samordna sommarträffen i USA med en Skandinavisk träff. Det skulle gå till som så att när den stora träffen vid Elmira i New York var över skulle dom flyga över till Skandinavien. Det beslutades att träffen skulle hållas i Oslo och arrangeras gemensamt av de Svenska och Norska regionerna.

Hur gick det då? Tja, det blev ingen rusning över Atlanten men 3 familjer orkade med en träff till. Dessutom dök det upp två ekipage från Schweiz och ett från Finland. En 1964 Chrysler Ghia (Italiensk kaross och 383:a) och en 34:a Plymouth med europabyggd cabbkaross. Det blev en lyckad träff med många deltagare och många turistmål besöktes under veckan. Några deltagare gjorde en riktig långtur över fjället till Norska Vestlandet och fick se snö efter vägen.

International Meet Oslo 1984. Valiant 1964 med ett par Amerikanska passagerare på fjälltur till Norska Vestlandet.

Nu är klubben 20 år och har idag över 650 medlemmar. Detta är knappast en mans förtjänst. Framför allt så är det alla intresserade medlemmar som bidragit till att klubben finns till. Det har varit massor av folk som drivit klubben framåt både i styrelsen och utanför. Om jag skulle börja göra en lista på alla så skulle den bli lång och jag skulle säkert ändå missa någon som borde nämnas så därför gör jag ingen utan jag vill här tacka alla som har jobbat för klubben.

Denna text är baserad på den återblick som var publicerad i Mopar newsletter i Majnumret-97 när klubben firade 15 år. Jag har också haft hjälp av Thord Liljekvist som har bidragit med bilder och lite komplement till texten.

Anders

   
   

Vi har haft besökande sen 01.jan 2007

Senast uppdaterat 13. desember 2018

   
   
modeller till 1959 modeller från 1960 till 1969 modeller från 1970